DİYABETE FARKINDALIK!

Diyabete Farkındalık!

DİYABETE FARKINDALIK!

Özel Reyap Hastanesi Çorlu sosyal sorumluluk etkinlikleri kapsamındaki çalışmalarına yenilerini ekledi. Sağlıklı ve bilinçli öğrenciler, başarılı nesiller düşüncesiyle çıkılan yolda; Dünya Diyabet Haftası sebebiyle ‘’diyabet ve obezite’’ ye dikkat çekmek ve farkındalığı arttırmak amacıyla Çorlu Mektebim Okulları Lise Kampüsü Konferans Salonu’nda Özel Reyap Hastanesi Çorlu Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Murat YILMAZ tarafından ‘diyabet ve obezite semineri’ düzenlendi.

İki oturum olarak yapılan seminere öğrencilerin ilgisi yoğundu. Seminerde; diyabet belirtileri, diyabet tipleri ve tedavisi, obezite nedir, obezite hastalık mıdır konularında öğrenciler ve öğretmenler aydınlatılırken diyabetli yaşama farkındalık yaratılmıştır.

Diğer bir etkinlikte ise; Özel Reyap Hastanesi Çorlu, İstanbul Rumeli Üniversitesi ve Silivri Belediyesi işbirliği ile Silivri meydanda şeker ölçümü yapıldı ve devamında halka açık " Varsa Şekerin, Dikkat Edelim" konulu seminerde sorular cevaplandı.

Prof. Dr. Murat YILMAZ konuşmasında;

“14 Kasım bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de dünya diyabet günü olarak kutlanmaktadır.Dünya sağlık teşkilatı ilk defa bulaşıcı hastalık olmayan bir hastalıkla yani şeker hastalığıyla mücadele kararı almıştır. Şeker hastalığı sıklığı son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artmaktadır. Ülkemizdeki sıklığı son 10 yıl içinde yaklaşık 2 kat artarak %7.2 den %13.4 e yükselmiştir. Ayrıca bu kişilerin 3 te biri şeker hastası olduklarını bilmiyorlar. Dünyada yaklaşık 380 milyon şeker hasatsı vardır. Türkiyede ise yaklaşık 7 milyon şeker hastası vardır. Eğer önlem alınmazsa 20 yıl sonra ülkemizde yaklaşık 12 milyon şeker hastası olacağı tahmin edilmektedir. Sağlık harcamalarının yaklşık % 15 i şeker hastalığı ve şeker hastalığı ile bağlantılı hastalıkların tedavisi için ayrılmaktadır. Aslında şeker hastalığı bir toplum sağlığı sorunudur.

Şeker hastalığı yalnızca basit bir kan şeker yükselmesi değildir, aynı zamanda göz, böbrek, sinir ve damarları dolayısıyla bütün vücutu etkileyen bir hastalıktır. Körlüğün, böbrek yemezliğinin, kalp yetmezliğinin, kalp krizinin ve ayak kesilmelerinin en önemli nedenidir.

Şeker hastalığının ortaya çıkmasındaki en önemli neden genetik yatkınlık zemininde dengesiz beslenme, hareketsiz yaşam ve stresdir. Obezitenin yani şişmanlığın artmasıyla şeker hastalığı görülme sıklığının artması arasında doğrusal bir ilişki vardır yani obezite arttıkça şeker hastalığı sıklığı artmaktadır.
Şeker hastalığının tanısı basit bir kan şekeri ölçümüyle konulmaktadır. Bu nedenle özellikle ailesinde şeker hastalığı olanlar, normalden fazla kilolu olanlar başta olmak üzere riskli kişiler düzenli olarak yılda bir kan şekerlerini ölçtürmelidirler. Riskli grupta olmasalarda 40 yaşından sonra mutlaka her vatandaş yıl yılda bir kan şekeri ölçtürmelidir.

Aslında şeker hastalığı önlenebilir hastalıktır. Özellikle riskli kişilerde düzenli- dengeli beslenme ve haftada 5 gün ve toplam 150 dakikalık orta tempolu bir yürüyüşle şeker hastalığı gelişme riski yaklaşık % 60 oranında azalmaktdır. Bir başka deyişle 10 kişiden 6 sında şeker hastalığı gelişme olasılığı engellenmektedir.

Şeker hastalığı tanısı konan hastalar eğer beslenmelerne dikkat ederlerse, egzersizlerini yaparlarsa ve doktorlarının verdiği tedaviye uyum gösterirlerse şeker hastalığı ile igili komplikasyonların gelişme riski % 70 oranında azalır. Burada hastanın tedaviye istekli olması ve mutlaka katılması gereklidir.
Şu nokta unutulmalıdır hem şeker hastalığının gelişmesinin engellenmesinde hem de komplikasyonlarının önlenmesinde düzenli- dengeli beslenme, ve egzersiz vazgeçilmez unsurlardır.

Sloganımız yerel söylemimiz ile yürüyelim be ya, şeker hastalığını yenelim be ya.”dedi.