İNTRAKARDİYAK DEFİBRİLATÖR (ICD) VE KARDİYAK RESENKRONİZASYON TEDAVİSİ (CRT-D)

İntrakardiyak Defibrilatör (ICD) ve Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT-D)

İNTRAKARDİYAK DEFİBRİLATÖR (ICD) VE KARDİYAK RESENKRONİZASYON TEDAVİSİ (CRT-D)

Reyap Hastanesi İstanbul’ da her çeşit pil takılma işlemlerine başlandı. 1 Ekim 2016 tarihi ile hizmet vermeye başlayan Reyap Hastanesi İstanbul Kardiyoloji Bölümünde Doç. Dr. Alim Erdem ve ekibi tarafından geçen 2,5 aylık sürede 2 hastaya intrakardiyak defibrilatör (ICD) ve kardiyak resenkronizasyon tedavisi (CRT-D) başarı ile uygulandı. Hastalar işlem sonrası takipleri yapılarak şifa ile taburcu edildiler. Hastalar 1 aylık kontrolleri de başarı ile tamamlandı.

CRT-D uygulamasının kalp yetersizliği rahatsızlığı bulunan seçilmiş hastalara, semptomları, hayat kalitesini arttırmak ve hastaneye yatışı azaltmak için uygulanan bir tedavidir. Türkiye’de ortalama 2 milyonunun üzerinde kalp yetersizliği hastası bulunup, bu hastalığa bağlı ölen insan sayısının her geçen gün artmaktadır. Kalp yetersizliğinin tam bir tedavisinin olmamasına karşın pek çok olguda hastalık süreçleri önlenebilir ve hastaların çoğu yaşam kalitelerini ve sağ kalımlarını iyileştirecek biçimde etkin bir şekilde tedavi edilebilir. Yaşam kalitelerini arttırmak, ömürlerini uzatmak amacı ile ilaç tedavileri ile birlikte mekanik destek tedavileri de geliştirilmiştir. CRT’de mekanik bir yöntemdir. Ünitemizde hastamıza takılmış olan CRT-D özel bir kalp pili olarak kalp yetmezliğine destek vermek ile birlikte aynı zamanda kalbin ani durmalarında ve ritim bozukluklarında şok vererek kalbin çalışmasınıda sağlayan özelliğe sahiptir

Kalp yetersizliği bulunan hastaların bazılarında kalbin iki karıncığı aynı anda kasılamaz. Bu da mevcut kalp yetersizliği durumunu daha da kötü hale getirir. Yani kalp pompalama işlemini gerektiği gibi yapamaz. Kardiyak resenkronizasyon tedavisinin amacı kalp karıncıklarının aynı anda kasılmasını sağlamaktır. Hasta da CRT uygulaması ile aynı anda kasılmayan karıncıkların fonksiyonları geliştirilir. CRT aslında özel bir kalp pilidir ancak fonksiyonel olarak kalp pilinden farklıdır. Normal kalp pilinde tek ya da iki bağlantı kablosu yerleştirilirken, CRT de 3 kablo bağlantısı gerekir ve en önemli bağlantı ise, kanı pompalayan sol karıncığa takılır. Kalp pilleri, bir batarya, elektronik devreler ve bunu kalbe bağlayan kablolardan oluşur. Kablolar vasıtasıyla kalpteki elektriksel sinyaller, pilin elektronik devreleri tarafından algılanır ve normal bir kalpteki elektriksel işleyiş taklit edilİR. CRT uygulaması ile birlikte hasta normal günlük hayatına döner ve yaşam kalitesi artar. Hastanın kalp rahatsızlığına bağlı olarak hastaneye acil gitmeleri azalır. CRT uygulaması hastaların ömürlerini uzatır.