ANNE VE BEBEK DOSTU HASTANE POLİTİKASI

Anne Dostu Hastane Kurallarında Hastanemizin Genel Prensipleri

Reyap Sağlık Grubu olarak anne sağlığı hizmetlerimizin niteliğini ve niceliğini artırarak anne adaylarının güvenli, kaliteli doğum hizmetine ulaşmalarını sağlamak temel amacımızdır.

• Doğum eyleminin normalliği, güvenli ve kaliteli gebelik izlemi,
  • Güçlendirme, doğum öncesi bakım ve doğum öncesi ile sonrası danışmanlık hizmeti,
  • Otonomi,
  • Zarar vermeme ve acil sevk kriterlerine uygunluk,
  • Sorumluluk, hizmetlerin anne ve bebek odaklı olması,
  • Tüm doğum yapan annelere lojistik destek ve kesintisiz olarak hizmet verme,
  • Mahremiyete saygı gösterilmesi,
  • İstatistiklerin izlenmesi ve bilgilendirme yapılması, poliklinik, eğitim ve danışmanlık hizmeti verilen alanların standartlara uygun olması,
  • Kanıta dayalı olmayan uygulamaların rutin olarak uygulanmaması,
  • Başarılı emzirmeyi teşvik etme,
  • Annenin bilgi ve beceri kapasitesini artırmaya yönelik işlemler.

Başarılı Emzirme Politikası

• Anne sütü mükemmel besin içeriğine sahiptir ve kolay hazmedilir. Daima hazır ve ekonomiktir. En doğal ve taze besindir. Her zaman temiz ve mikropsuzdur. Yenidoğan bebeği hastalıklara karşı korur. Bebeğin zeka gelişimine ve entelektüel yapısına olumlu etkisi vardır.
  • Emzirme, anne ve bebek arasında özel sevgi bağının kurulmasında yardımcı olur. Anne ve bebeğin sağlığını korur.
  • Emzirmeye doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde başlanmalı ve ilk 6 ay ’’sadece anne sütü’’ verilmelidir. 6 aydan sonra ek gıdalara başlanmasının yanı sıra emzirme 2 yıla kadar devam etmelidir.
  • Kolostrum (ağız sütü), annenin doğumdan sonraki ilk birkaç gün boyunca ürettiği koyu kıvamlı sarımtırak süttür. Alerji ve enfeksiyonlardan korur. Bağırsakları temizler ve olgunlaşmasını sağlar. Büyüme faktörleri içerir. A ve C vitaminleri bakımından zengindir.
  • Annede süt yapımı tamamen annenin düşüncelerine, duygularına ve duyularına bağlıdır. Bu nedenle gece ve gündüz anneyi bebekle bir arada tutmak ve bebek her istedikçe emzirmesi için desteklemek önemlidir.
  • Emzirmeye ilişkin mevcut olan yazılı politikamızı düzenli aralıklarla tüm sağlık personelinin bilgisine sunmakta ve personelimizi düzenli aralarla eğitmekteyiz.
  • Anne adayları, gebelikten başlayarak anne sütü ve emzirme ile ilgili bilgilendirilip desteklenmektedir.
  • Anne ve Bebek 24 saat bir arada kalmalıdır. Bebek her istediğinde emzirilmelidir. Çünkü bebek ne kadar çok emerse süt o kadar fazla gelir.
  • Anne sütü ile beslenen bebeklere biberon veya yalancı emzik verilmemelidir. Bunlar bebeğin anne sütünü reddetmesine neden olurlar.
  • Tıbbi bir gereksinim olmadıkça yenidoğana anne sütü dışında (su dahil) herhangi bir yiyecek, içecek verilmemelidir.
  • Bebeğin emmediği zamanlarda (anneden ayrı kalma, hastalık gibi nedenlerle) anne sütü sağılarak sütün devamlılığı sağlanmalıdır.
  • Emzirme ile ilgili anne adayı ve anneler dışında ailenin diğer bireyleri de eğitilmeli, yeni anneyi desteklemeleri sağlanmalıdır.
  • Her annenin sütü kendi bebeği için uygun ve yararlıdır. Bu nedenle hiçbir formül mama anne sütünün yerini tutamaz.
  • Anneler emzirmeye devam ederken karşılaştıkları her türlü sorunda, bebeklerinin ve kendilerinin kontrolleri için başvurabilecekleri sağlık kuruluşları hakkında bilgilendirilmelidir.