GE Discovery IQ Gen 2, pozitron emisyon tomografisi (PET) ve bilgisayarlı tomografi (CT) birleşimi ile oluşturulan, ileri teknolojik bir görüntüleme yöntemidir. GE Discovery IQ Gen 2, kalp ve nörolojik rahatsızlıkların yanı sıra özellikle onkoloji alanında aktif rol üstlenir. Bedeni baştan sona düşük radyasyon ve yüksek hızda tarama özelliği bulunan PET-CT görüntüleme yöntemi ile kanser hastalıklarının teşhisi, tedavi planlaması ve tedavi sonrası değerlendirme süreçleri hastanemizde başarıyla gerçekleştirilmektedir.

Onkolojik hastalıklarda, kanserin erken teşhisi, tedavi planlaması, evrelenmesi, nükslerinin saptanması, metastazların belirlenmesi, radyoterapi tedavisinin planlanması ve tedavi başarısının değerlendirilmesi aşamalarında PET-CT görüntüleme yöntemi büyük önem taşır. GE Discovery IQ Gen 2 PET-CT cihazının en çok etkili olduğu kanser türleri şunlardır: akciğer kanseri, meme kanseri, tiroid kanseri, baş ve boyun kanserleri, kolorektal kanserler, yemek borusu (özofagus) kanseri, mide kanseri, jinekolojik kanserler, mesane kanseri, prostat kanseri, lenfoma ve melanoma.

Tarama sırasında izlenilen yol adım adım şu şekildedir:

• PET-CT taramasından önce altı saat açlık gerekmektedir.
  • Hastanın kan şekeri ölçülür. Tarama için kan şekerinin istenilen sınırın altında olması gerekir.
  • Hücreler tarafından emilen radyoaktif işaretli şeker molekülü damar yoluyla vücuda enjekte edilir.
  • İlacın hücrelerde tutunması için yaklaşık bir saat beklenir.
  • Hasta, PET-CT cihazına alınır ve çekime başlanır.
  • X-ray yardımı ile vücudun detaylı üç boyutlu görüntüleri çekilir.
  • Anormal yapılarda ya da kanserli hücrelerde toplanan şeker molekülleri, parlak görüntüleri sayesinde kolayca ayırt edilir.
  • Tarama süresi, çekim yapılacak bölgeye göre 20-25 dakika sürer.

PET-CT işlemi sırasında alınan radyasyon, idrarla dışarı atılır. Bu nedenle, özellikle taramanın yapıldığı gün bol su tüketilmesi ve idrar sonrası sifonun birkaç kez çekilmesi tavsiye edilmektedir. Öte yandan uygulama sırasında alınan radyasyon, çevredekiler için risk oluşturmasa da 12 saat boyunca, radyasyona karşı riskli grup içinde yer alan küçük çocuklar ve hamileler ile uzun süreli temastan uzak durulması önerilmektedir.

Reyap Hastanesi olarak güncel bilimsel bilgilerin ışığında, en son teknolojik aletleri kullanarak geniş ve deneyimli kadromuzla kesintisiz ve eksiksiz bir  şekilde hizmet veriyoruz.

ge-discovery-iq-gen-2