Tomosentez bir tür dijital mamografi sistemidir. Meme kanserini teşhis etmede tomosentez kullanılmaktadır. Tomosentez mamografide, X-ışını tüpü belli bir açı ile hareket ederken, düşük dozda X-ışını kullanarak kesit görüntüler elde eder. Oluşan ham (projeksiyon) görüntüler, 0,5 mm ve 1 mm gibi ince kesit aralıklarında seri bir görüntü olarak ortaya çıkmaktadır. Bu ince kesitler sayesinde meme tümörleri daha yüksek doğrulukta ve daha erken safhada tespit edilebilmektedir. Siemens Mammomat Inspiration Prime tomosentez mamografi cihazı, meme dokusunun 3 boyutlu, kesitsel olarak taranmasını sağlar. Çünkü menopoza girmemiş ya da 40 yaş altındaki kadınlarda meme dokusunun yoğunluğu ve fibrokistik yapıların belirgin olması, mamografi değerlendirilmesinde zorluk yaratabilmektedir. Başka bir deyişle kanser görüntüleri, sağlıklı meme dokusunun arasında saklanabilmektedir. Bu sebeple cihazın görüntü kalitesi ve çok kesitli taraması oldukça önemlidir.

Reyap Hastanesi’nde kullanılan Siemens Mammomat Inspiration Prime tomosentez mamografi cihazı, görüntüleme ve tanı cihazlarının en yeni ve en gelişmiş örneği olup kadınlara kusursuz hizmet sunulması için tasarlanmıştır. Hastanemizde uzman ekibimiz tarafından Reyap Hastanesi Meme Sağlığı Merkezimizde uygulanan mamografi ile meme kanserinde erken tanı şansı yakalanmakta ve özellikle genç yaştaki kadınlarda kitlelerin erken dönemde saptanması mümkün olabilmektedir.

Tomosentez mamografi cihazıyla göğüs, mamografide olduğu gibi sıkıştırılmaz. Ancak, görüntüleme işlemi sırasında sadece göğsü sabit tutmak için plaklar kullanılır ve X-ışını tüpü göğsün üzerine yerleştirilir. Prosedür sırasında X-ışını tüpü, göğüs üzerinde bir kemer oluşturarak hareket eder. İşlem sırasında 7 saniye içerisinde göğsün 11 görüntüsü alınır. Daha sonra, diğer göğsün görüntülerinin çekilebilmesi için pozisyon değiştirilir. Bu işlem tamamlandıktan sonra görüntüler, her iki memenin 3 boyutlu görüntüsünü oluşturacak bilgisayara gönderilir. Son görüntü, radyologlarımıza ve ardından muayene edilmek üzere doktorlarımıza gönderilir.

Özetle tomosentez mamografi, meme kanser taramasında altın standart tanı yöntemidir. Menopoza girmemiş ya da 40 yaş altındaki kadınlarda meme dokusunun yoğunluğu nedeniyle fibrokistik yapılar belirgin değildir ve bazı kanser hücreleri, sağlıklı meme dokusunun arasına saklanabilir. Ancak tomosentez mamografi cihazı, meme dokusunun 3 boyutlu bir şekilde kesitsel olarak taranmasını sağlar. Doğru tanı koyma oranını yükselten tomosentez, biyopsi ve ameliyat oranını azaltır. Ayrıca tomosentez ile fazla radyasyon alınımının önüne geçilir. Erken tanı, tedaviden elde edilen başarıyı etkilediği için, kadınların her yıl mutlaka meme taraması yaptırması önerilmektedir.

siemens-mammomat-inspiration-prime