GE Voluson E8, 4 boyutlu (4D) detaylı ultrason cihazı, hamilelik sürecinde bebeğin anne karnındaki gelişimini takip etmek için uygulanan bir ultrason sistemidir. Genellikle cihaz ayrıntılı ultrason ya da detaylı ultrason olarak bilinmektedir. Hastanemizde kullanılan anne karnındaki bebeğin organ gelişiminin değerlendirildiği GE Voluson E8 ayrıntılı ultrason cihazı; bebeğin beyni, gözleri, burnu, dudakları, yüzü, boynu, kalbi, akciğerleri, kolları, elleri, parmakları, karın içi organları, sırtı, bacakları ve ayaklarını incelenmektedir. Bu organların oluşumu ile ilgili problemlerin tespit edilmesini sağlayan ayrıntılı ultrasonografi ile anne karnındaki doğumsal hastalıkların yüzde 95’inin tanısı hastanemizde konulabilmektedir.

Hastanemizde kullanılan GE Voluson E8 4 boyutlu detaylı ultrason cihazı, şu an dünyada geliştirilen en modern ultrasonografi sistemidir. Detaylı ultrason; 4 boyutlu ultrason ve siyah beyaz ultrason sistemlerini bir arada bulundurur. 4 boyutlu sisteminin en önemli özelliği görüntülerin bire bir zamanda gösterilmesidir. GE Voluson E8 ultrason cihazını diğer ultrason sistemlerinden ayıran en önemli özellik; yüksek duyarlıklı endovaginal prob teknolojisidir. Bu teknoloji ile cihaz bebeği ilk üç aylık dönemde bile ayrıntılı incelemeye imkanı sunar.  Bu teknoloji sayesinde spina bifida, kalp anomalileri, kromozomal anomaliler, iskelet sistem bozuklukları gibi anomaliler gebeliğin başlarında tespit edilebilmektedir. Bunun yanında cihazda yer alan speckle reduction imaging (SRI) ve cross X beam (CRI) özellikleri ile görüntüler özel filtrelerden geçmekte ve kalp gibi değerlendirilmesi güç olan organlar daha rahat bir şekilde izlenmektedir.

Şu an dünyada kalp değerlendirmede gittikçe yaygınlaşan bir muayene yöntemi olan spatio-temporal image correlation (STIC) özelliği sayesinde GE Voluson E8, anne karnındaki bebeğin kalp değerlendirmesini de başarıyla gerçekleştirmektedir. Görüntüleri geriye dönük olarak bilgisayarlı tomografi sistemindekine benzer bir şekilde değerlendirebilen GE Voluson E8 ultrason cihazı, ayrıca kemik yapılarında çok hassas ölçümler yapılabilmektedir. Bunun yanında tüp bebek ve kısırlık tedavilerinde, yumurta ölçümlerinde hata payını sıfıra indiren GE Voluson E8 4 boyutlu detaylı ultrason cihazı, günümüz olmazsa olmaz teknolojileri arasındadır.

GE Voluson E8 ultrason cihazının avantajları şöyle sıralanabilir: Ayrıntılı ultrason yapılmasını, hayati organlarda problemler varsa doğumun uygun şartlarda ve planlı yapılmasını ve bebeğin bu problemlerden daha az etkilenmesini sağlar. Bazı hastalıklara anne karnında müdahale edilmesi, bebeğin yaşama şansını artırır. Birtakım özel ultrason bulguları sayesinde, genetik hastalıkların tanısını koymada yönlendirici olabilir. Bebeğin pozisyonu, bebeğin eşinin yerleşimi, doğum şeklinin belirlenmesi gibi konuların aydınlatılmasını sağlar.

Ayrıntılı ultrasonografi genel 11-13. hafta arasında da yapılabilmektedir. Bu haftalar arasında yapılan ayrıntılı ultrasonografide, yapısal anomalilerin yüzde 75’i tanınabilmektedir. Bununla birlikte, beyin oluşumundaki bazı problemler ve kalpteki bazı delikler bu haftada görülemeyeceği için 20-24. hafta arası beyin gelişimi ve kalpteki küçük deliklerin değerlendirilmesi için işlemin tekrarlanması önerilmektedir.

ge-voluson-e8